29 – Jasper van Kuijk – 13 Minutes to the Moon

29 – Jasper van Kuijk – 13 Minutes to the Moon

Jasper van Kuijk is universitair docent en doet onderzoek naar hoe user-centered design en innovatie werkt in de praktijk en schrijft elke zaterdag in de Volkskrant een column Hoe moeilijk kan het zijn over bruikbaarheid. Daarnaast is Jasper cabaretier (met bijvoorbeeld deze show op Netflix met goede titel) en doet dit jaar mee aan De Slimste Mens. Jasper heeft het ideetje in mijn hoofd geplant om deze podcast te starten en daarom ben ik blij om na een jaar eindelijk ook hem te kunnen hebben geïnterviewd. Voor Jasper bestaan er drie perspectieven op design, die alle drie heel waardevol zijn maar die wel goed zijn om uit elkaar te houden. Deze drie zijn:

  1. Design als vormgeving: glanzend roestvrijstalen waterkokers, mat zwarte kaarthoudertjes, mooie vormgeving (zoals het bijvoorbeeld aan de Art Center College of Design in Pasadena lesgegeven wordt)
  2. Design als kunst: ontwerpen om vragen te stellen, zoals bijvoorbeeld de PhoneBloks van Dave Hakkens; een modulaire telefoon, die commercieel en technisch niet kansrijk is, maar waardoor we wel gaan nadenken waarom onze mobiele telefoons zo kort meegaan (typisch ontwerpen zoals dit aan de Design Academy in Eindhoven lesgegeven wordt)
  3. Design als oplossing: ontwerpen voor het verbeteren van een situatie, waarbij het idee bestaat dat er een probleem en een oplossing is, hoewel dit ook vaak niet klopt (dit is typische het soort ontwerpen dat op onze faculteit en andere technische universiteiten)

Volgens Jasper zit tussen design als kunst en als oplossing ook nog iets als exploratief ontwerpen, denk hierbij aan provocative design of een scenario.

Hoewel ik hoopte dat Jasper als tip het boek The Design of Everyday Things van Donald Norman zou geven, is zijn tip eigenlijk om altijd het probleem helder te krijgen, ofwel het eerste deel van de Double Diamond van de British Design Council, die ook weer een bril is. Zijn concrete tip is om te luisteren naar seizoen 1 van de BBC Podcast 13 Minutes to the Moon, die volgens Jasper gaat over radicale innovatie. De podcast gaat over het Apollo ruimteprogramma om naar de maan te gaan en dan specifiek de 13 minuten van de powered descent van de maanlander. Elke minuut van de gesprekken tussen astronauten en mission control worden helemaal geanalyseerd en je merkt bijvoorbeeld dat de meeste mensen die meewerkten aan deze maanlanding tussen de 20 en 30 jaar oud waren. Het laat vooral zien dat innovatie onzeker is en daarom vaak niet leuk is.